Haber

Fransız çiftçiler yolları kapatıyor, geçim kaynaklarının korunması için yardım çağrısında bulunuyor

Protestocu çiftçiler, hükümete tüketici fiyatlarını düşürme ve çevre düzenlemelerini gevşetme çabasını hafifletmesi için baskı yapmak üzere Çarşamba günü Fransa genelinde yolları kapattı.

Pek çok çiftçi mali açıdan sıkıntı çekiyor ve yüksek enflasyon döneminin ardından gıda perakendecilerinin fiyatları düşürme baskısını artırması nedeniyle geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu söylüyor.

Güneybatı Fransa’nın Castelnaudary bölgesindeki genç çiftçiler birliğinin başkanı Thomas Bonnet, abluka sırasında Reuters’e “Çok fazla düzenleme var” dedi.

Bazı komşu ülkelerdeki gibi çalışabilmek, üretebilmek, yetiştirebilmek, işimizi yapabilmek istiyoruz.

FNSEA tarım sendikasının başkanı Arnaud Rousseau, France 2 TV’ye yaptığı açıklamada, protestoların Paris bölgesini rahatsız edebileceği ihtimalini göz ardı edemeyeceğini söyledi. Grubun gün sonuna kadar onlarca spesifik talebi yayınlayacağını söyledi.

Binlerce bağımsız şarap, et ve süt ürünleri üreticisinin bulunduğu, Avrupa Birliği’nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa’da tarım politikası uzun süredir hassas bir konu. Çiftçilerin yıkıcı protestolarla ilgili bir geçmişi var.

Almanya, Polonya ve Romanya’daki çiftçi huzursuzluğunun yayılmasından korkan Başkan Emmanuel Macron’un hükümeti, daha fazla insanın çiftçi olmasına yardımcı olacak tartışmalı tarım yasası taslağını şimdiden geri çekti.

Macron aynı zamanda Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde çiftçilerin aşırı sağa artan desteği konusunda da temkinli davranıyor.

Huzursuzluk, yeni Başbakan Gabriel Attal’ın karşılaştığı ilk büyük zorluk ve tüm Avrupa’da da yankı buluyor.

Avusturyalı Yeşil AB milletvekili ve aynı zamanda çiftçi ve arıcı olan Thomas Waitz, Reuters’e verdiği demeçte, “Gerçek şu ki çiftçilerin çoğu, ürettikleri ürünlerden geçimlerini sağlayamıyor.”

Waitz, AB’nin çevre politikalarıyla ilgili Yeşil Anlaşması hayata geçirilirken çiftçilerin artan iş gücü ve maliyetlerinin ürün fiyatlarına yansıtılması gerektiğini söyledi. 27 üyeli AB’yi, haksız rekabeti önlemek için ithal edilen malların da yüksek çevre standartlarına uygun olmasını sağlamaya çağırdı.

Küçük bir Fransız çiftçi grubu da Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu genel merkezi yakınında protesto gösterisi düzenledi.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.