Yaşam

Duygusal bilgeliğe ulaşmak için 3 adım

Olumsuz olduğunu düşündüğümüz bir duygu içimizde yüzeye çıktığında ne yaparız?

Kızgın, gergin ya da öfkeli hissetmek, içimizde hissettiklerimizi kontrol etme isteği uyandıran içgüdüsel bir tepkiye neden olur.

Ancak bunun tam tersini başarmak bizim için alışılmadık bir durum değil. Dolayısıyla bunun ve diğer duygusal dişlilerin farkında olmak, duygusal bilgeliğin keyifli bir yoluna girmemizi sağlayacaktır.

Duygusal bilgelik sayesinde duygularımızı daha iyi yönetebileceğiz, uygunsuz anlarda gereksiz yere patlamaktan kaçınabileceğiz ve bazen içimizde kaynayan tüm bu hisler yüzünden kendimizi boğulmuş gibi hissetmekten kaçınabileceğiz. Aşık olan biri için kelebekler gibidir.

Duygusal bilgelik hayattaki başarımızı belirler

Daniel Goleman

1. Duygularınızı özetlemeyin

Küçükken sana ne söylediler? “Ağlamayı bırak”, “senin yaşındaki bir çocuk böyle öfke nöbetleri geçirmez”, “sinirlenince bak ne kadar çirkin bir yüzün oluyor” gibi cümleleri mutlaka duymuşsundur… Bütün bu yorumlar, görünüşe bakılırsa masum . Ebeveynler, duygularınızı bastırmak için kendinizi eğittiğinizi biliyorlar.

Bütün bunların üstüne, erkeklerin ağlamadığını ya da kadınların çok hassas olduğunu size aşılayan farklı etkiler altında büyüdünüz. Diğerlerinin yanı sıra bu tür inançlar, ifadenizi hissettiğiniz duygulardan istemeden ayırmanıza neden oldu.

Ne hissettiğinizi ne zaman serbest bırakacağınızı bilmek önemlidir. Örneğin çok önemli bir müzakerenin ortasındaysanız öfkenizi dışarı vurmak veya kontrolsüz bir şekilde ağlamak anlaşmanın geleceği açısından en iyisi olmayacaktır. 

Ancak bu, daha sonra öfkenizi açığa vuramayacağınız veya müzakereye zarar vermeden öfkenizi ifade edemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Duygularınızı uygun şekilde ifade edebilirsiniz. Sinir bozucu, şiddetli, kızgın bir şey bulursanız veya bir şeye katılmıyorsanız bunu söyleyebilirsiniz!  “Bana söylediklerin beni üzdü” gibi ifadelerle, içini işgal eden o duygunun bir kısmını serbest bırakabilir ve karşınızdaki kişinin “O yola girmemeliyim” diye anlayacak değerli bilgiler vermesini sağlayabilirsiniz.

Bizi duygusal açıdan zeki insanlar olarak eğitmeyen bir toplumda yaşıyoruz

Daniel Goleman

2. Her zaman aynı kontrolü sürdürmeyin

Bazen, duygularınızı başkalarına ifade etmemeniz değil, aynı zamanda aceleyle ortaya çıkmalarında yanlış bir şey olmadığında onları kendiniz kontrol etmeye çalışmanız da söz konusudur. Yani evde yalnız olduğunuzda bile hiç gözyaşlarınızı tutmaya çalıştınız mı? Eğer öyleyse, özgür olması daha iyi olacak bir duyguyu dizginlemeye çalışıyorsunuz.

Önceki noktada bahsettiğimiz duyguların bastırılması, duygusal bilgeliğin tasavvur edemeyeceği, “duyguların yutulması” olarak adlandırılabilecek bir şeye yol açmıştır Ne kadar çok yutarsanız o kadar çok birikir ve er ya da geç dışarı çıkarlar. Üstelik bu sindirimin sonucu genellikle büyük bir felakettir.

Elbette, belirli zamanlarda, kişinin gösterdiği aşırı saldırganlığı, öfkeyi veya üzüntüyü hak etmeyen, uygunsuz durumlarda patlayan (kontrolden çıkan) birini tanıyorsunuz, belki de o sizsiniz. Bunun nedeni, artık bardaktan taşan birçok duyguyu biriktirip yutmuş olmanızdır.

Tek bir tetikleyici, içeride kontrol etmeye çalıştığınız ama ironik bir şekilde kontrol edilemeyen her şeyin taşmasına neden olabilir. Kendinize zarar veriyorsunuz, kendinizi iyi hissettirmeyen duyguların deposu haline gelerek acı çekiyorsunuz. İhtiyaç duydukları anda onları serbest bırakmanın zamanı geldi.

Düşündüğümü ve hissettiğimi ifade ettiğimde zihnimi özgürleştiriyor ve bedenimi iyileştiriyorum

3. Duygular ne kadar insani olursa olsun onlarla baş etmeyi de öğrenmeliyiz.

Duygusal bilgelik yalnızca duygularınızı hapsetmeyi bırakmanızı önermez, aynı zamanda çok önemli bir şeye de odaklanır: bunu nasıl yapacağınızı öğrenmeye. Her duygu bir şeyi, bir dersi beraberinde getirir ki gitmeden önce nasıl yorumlanması gerektiğini iyi bilmelisiniz. Aslında, onları duyup kendimizi eyleme geçecek konuma getirdiğimizde, duygular genellikle eylemlerimize enerji sağlamak üzere çözülür.

Dolayısıyla mesele onlara düşman muamelesi yapmak ya da onları ringin diğer tarafına yerleştirmek değil . Bunları bu şekilde düşünürsek en mantıklısı bu rolü oynamalarıdır. Ama onlarda olduğu için değil, biz onlara verdiğimiz için. Sonuçta kendilerinden beklediğimizi yapacaklar. Eğer öfkenin bir partiyi mahvetmesini beklersek, emin olun ki öyle olacaktır.

Öte yandan göz ardı edilen bir duygu yoğunluğunu azaltabilir, ancak göz ardı edilmediği için her an yeniden ortaya çıkma riskiyle karşı karşıyayız . Daha güçlü, daha istilacı ve daha az zayıf olduğumuzda… ve daha da önemlisi, hiçbir şey öğrenmeden.

Yıllarca hissettiklerimizi kontrol etmeye ve hapsetmeye çalıştığımızda, sonunda bedenimiz bir şeylerin yolunda gitmediğine dair uyarı işaretleri vermeye başlar , yani duyguları bedenselleştirir. Bu zararı kendimize yapmayalım, acı çekmeyi bırakalım ve duygularımız gerektirdiğinde hissettiklerimizi ifade etmeye başlayalım. Kendimizi çok daha iyi hissedeceğiz.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.