Sezen Aksu
Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci (Izmir-1954 ). Özellikle 1980’li yıllarda Türk Pop Müzigi’ne yeni bir soluk getirdi. Güçlü sesi, değişik yorumu ve duygu yüklü şarkı sözleriyle geniş yankı uyandırdı…” (Dictionnaire Larousse – Aksu, Sezen)
Hafif müzik sanatçısı, oyuncu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okudu. İlk kez 1975 yılında televizyon programına çıktı. Birkaç kez altın plak aldı. “Minik Serçe” adlı bir film çevirdi.” (İl İl Büyük Türkiye Ansiklopedisi – İzmir, Aksu, Sezen)
Türk Şarkıcı (Izmir, 1954). Ziraat öğretimini yarıda bırakarak kendini müziğe verdi. 1970’lerin ortalarında “Yaşanmamış Yıllar” adlı parçasıyla birden ünlendi. Bazıları kendinin olmak üzere hep yerli besteleri seslendirdi. Kendine özgü bir üslup edindi. “Minik Serçe” (1979) filmiyle sinemayı da denedi. Oyun gücünü kanıtladıği “Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra” (1979) adlı müzikaldeki “Sen Ağlama”, “Geri Dön”, “Dağlar Dağlar” gibi şarkıları listelerde baş sıraları aldı.” (Büyük Larousse – Gelişim Yayınları – Aksu, Sezen)
Sezen Aksu – o zamanki soyadı ile “Yıldırım” – 13 Temmuz 1954 yılında Denizli’nin Sarayköy’ünde doğdu. Anne ve babası öğretmendi. Üç yaşında İzmir’e taşındılar. Büyüme çağında sanatın bütün dallarına ilgi duyan Sezen, resim, tiyatro, dans dersleri alırken, yüksek öğrenim için Ziraat Fakültesi’ni seçti. Aynı yıllarda İzmir Radyosu sanatçılarının dersler verdiği İzmir Sanatçılar Derneği’ne girdi ve dört yıl aralıksız, iki yıl aralıklı, altı yıl süreyle Türk Sanat Müziği eğitimi aldı.
1975 yılından beri Türk Pop Müziği alanında çalışan Sezen Aksu, üç yüzden fazla söz ve besteye imza attı.
Aşkın sesi” olarak tanıdığımız Sezen Aksu, arasıra evlenerek aşkın sınırlarını da zorlamayı denemekte. Şu anda bekâr ve bir oğlu var.” (“Düğün ve Cenaze”den)
Sezen Aksu’nun hayatının en acı olayları iki önemli dostunu kaybetmesiyle yaşadığı olaylardır. Uzay Hepari ve Onno Tunç. Bu eşsiz iki muzik dehasının hayata veda etmesi Sezen Aksu’yu cok derinden yaralamıştır.
Sezen Aksu, Egeli bir şarkıcı. İnsanoğlunun ruhunu tek parça olarak korumasında en büyük desteği gördüğü müzik, 2500 yıl kadar önce ilk kez Ege Bölgesi’nde sistemleşmiş. Sezen Aksu’nun sesi ve yorumculuğu için söylenebilecek en özlü şeylerden biri, onun şarkılarıyla bizlere ulaştırdığı ana duygunun içinde bir başka önemli duygunun da yer almasıdır.
Anadolu’nun tarih duygusu, Anadolu’nun 10.000 yıllık sesi, sevginin ve acıların en yüce ve güçlü terennümlerine sahip bir yeryüzü parçasının duygu hazinesi, Iyonyali Sezen’in sesiyle günümüz insanına çığlık çığlığa ulaşmakta. Ancak bu boyut, Sezen Aksu’nun çığlığında birdenbire farkedilmez. Aşkın dahi bir tüketim konusu yapılarak çarçabuk tüketildiği dünyamızda, Sezen’in sesinin derinliği içinde biraz gezinmemiz, onun ati olduğu toprakların tarihsel gelişiminin belirledigi duygularına değmemiz gerekebilir…” (Düğün ve Cenaze’den)
Sayısı dörtyüze yaklaşan şarkı: “Geri Dön”, “Git”, “Belâlım”, “Kavaklar”, “Alâturka”, “Erkekler”, “Firuze”, “Gülümse”, “Adı Bende Saklı”, “Zalim”, “Tutuklu”, “Kusura Bakma”, “Sarışınım”, “Rakkas”, “Masum Değiliz”, “Minik Serçe”, “Sen Ağlama”, “Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam”…
Sıfatları: “Türk Pop Müziği’nin Kraliçesi”, “Minik Serçe”, “Şair Ruh”, “Filozof Aşık”, “Tutsak Seyyah”, “Muzip Cadı”, “Mistik Asi”, “Levanten Firuze”…
Toplam tirajı 22 milyona yaklaşan albümleri: “Allahaısmarladık”, “Minik Serçe”, “Sevgilerimle”, “Ağlamak Güzeldir”, “Firuze”, “Sen Ağlama”, “Git”, “Sezen Aksu Söylüyor”, “Sezen Aksu ‘88”, “Gülümse”, “Deli Kızın Türküsü”, “Işik Dogudan Yükselir(Ex Oriente Lux)”, “Düş Bahçeleri”, “Düğün Ve Cenaze”, “Adı Bende Saklı”, “Sarı Odalar”, “Deliveren”,
“Şarkı Söylemek Lazım”, “Yaz Bitmeden”, “Bahane”…