Yüzyılın en yıkıcı depremleri
Merkez üssü KahramanmaraÅŸ olan korkunç deprem silsilesi, Türkiye ve Suriye’de çok büyük felakete yol açarken, bu yüzyıla damga vuran depremler içinden özellikle Hint Okyanusu ve FukuÅŸima geride küresel çapta kalıcı etkiler bıraktı.
1) 2004: Hint Okyanusu dehÅŸeti
2000’lerin başında bir dizi yıkıcı deprem yaÅŸandı. Yeryüzündeki depremlerin yüzde 81’inin gerçekleÅŸtiÄŸi Pasifik ateÅŸ çemberi, Aralık 2004’te gelmiÅŸ geçmiÅŸ en büyük felaketlerden birini yarattı. Merkez üssü Endonezya’nın batı kıyısının açıkları olan 9.3 büyüklüğündeki deprem, kayıtlar tutulduÄŸundan beri gerçekleÅŸen en güçlü 3. deprem oldu.
Depremin tetiklediği 30 metre yüksekliğinde dev tsunami, Hint Okyanusu kıyılarındaki toplulukları mahvedip 14 ülkede toplam 227 bin 898 kişiyi öldürdü. Kayıtlar tutulduğundan beri en ölümcül doğal afet olarak tarihe geçti.
Devasa ölü sayısına ilaveten, Endonezya’nın Açe ve Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletleri gibi kıyı bölgelerinde altyapı tamamen yok oldu ve ekonomik faaliyetler sekteye uÄŸradı. Deprem o kadar güçlüydü ki, Alaska kadar uzak bölge daha küçük sismik olayları bile tetikledi.
2) 2010: Karayipler felaketi
Ocak 2010’da Karayipler ada ülkesi Haiti’de 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü, baÅŸkent Port-au-Prince’e sadece 25 km uzaklıktaki Leogane kasabası yakınlarında bulunan depremin neden olduÄŸu 4.5 veya daha büyük en az 52 artçı ÅŸoklar yaklaşık 2 hafta sürdü.
Haiti hükümetine göre yaklaşık 220 bin kişinin öldüğü afet yaklaşık 3 milyon insanı etkiledi. Yaklaşık 250 bin konut ve 30 bin ticari bina yıkılırken, Port-au-Prince ve diğer büyük şehirlerde büyük hasar meydana geldi.
3) 2011: Çernobil’den beri en kötü nükleer felaket
Mart 2011’de merkez üssü Japonya’nın yaklaşık 72 km doÄŸusunda, Pasifik Okyanusu’nda olan 9.1 büyüklüğündeki denizaltı mega itici deprem, 21. yüzyılın en güçlü 2. depremi oldu. 1900’de modern kayıt tutma uygulamalarının kullanılmaya baÅŸlanmasından beri kaydedilen bu en büyük 4. deprem, 19 bin 700’den fazla insanın canını aldı ve yüz binlerce insanı evlerinden etti.
Depremin tetiklediÄŸi tsunami, 1986’daki Çernobil’den bu yana en kötüsü olarak tanımlanan FukuÅŸima nükleer santralı felaketine yol açtı. Nükleer santralın üç reaktörünün erimesi, tesisin çevresindeki alanda radyoaktif su deÅŸarjına neden oldu. FukuÅŸima’nın 20 km yarıçapındaki çevresinde yaÅŸayanlar tahliye edildi.
Dünya Bankası’na göre olayın tahmini ekonomik zararı 235 milyar doları buldu. Bu da FukuÅŸima’yı tarihin en maliyetli felaketi yaptı.
4) 2008: Büyük Siçuan depremi
Çin’in güneybatısında bir sanayi bölgesi olan Siçuan eyaletinde Mayıs 2008’de meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki deprem, ÅŸimdiye kadar kaydedilen en fazla sayıda jeolojik tehlikeye neden oldu ki, bunlara yaklaşık 200 bin heyelan da dahil.
Tayland ve Vietnam’da da bile hissedilen deprem, 80 binden fazla can alıp yaklaşık 5 milyon insanı evsiz bırakarak 1976’dan beri Çin’i vuran en ölümcül deprem oldu.
5) 2005: KeÅŸmir depremi
Hindistan ile Pakistan arasında bölünmüş ve savaÅŸ gerekçesi olan KeÅŸmir’de Ekim 2005’te meydana gelen 7.6 büyüklüğünde depremde, 86 bin kiÅŸi öldü ve bir o kadarı da yaralandı. Milyonlarca kiÅŸi evinden oldu. KeÅŸmir depremi, Güney Asya’daki en ölümcül felaket olarak kayıtlara geçti.