Yapay Zeka, volkanik patlamasında kömürleşen Parşömeni Okudu
Üç araştırmacı, Vezüv Yanardağ’ının patlaması sonucu kavrulan 2.000 yıllık 800 adet parşömeni yapay zeka kullanarak okudular.
Tıpkı Pompei gibi Milattan Sonra 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yerle bir olan Herculaneum kenti ardında pek çok sır bıraktı.
Paris’teki merkezde Napoli Ulusal Kütüphanesi’nde saklanan, sertleşmiş kül kütüklerini andıran parşömenler büyük ölçüde hasar gördü ve hatta yuvarlanarak açılmaya çalışıldığında ufalandı.
Alternatif olarak Vesuvius Challenge, dört parşömenden oluşan yüksek çözünürlüklü CT taramaları gerçekleştirdi ve bunlar üzerinde araştırma yapılmasını teşvik etmek için birden fazla ödül arasında dağıtılacak bir milyon dolar teklif etti.
Ödülü kazanan üçlü, Berlin’de doktora öğrencisi Youssef Nader, Nebraska’dan öğrenci ve SpaceX stajyeri Luke Farritor ve İsviçreli robot bilimi öğrencisi Julian Schilliger’den oluşuyordu.
Herculaneum Topluluğu başkanı Robert Fowler, Bloomberg Businessweek dergisine şunları söyledi: “Bu metinlerden bazıları antik dünyanın önemli dönemlerinin tarihini tamamen yeniden yazabilir.“
Bu zorluk, araştırmacıların en az 140 karakterden oluşan dört pasajı deşifre etmesini ve karakterlerin en az yüzde 85’inin kurtarılabilmesini gerektirdi.
Geçen yıl Farritor parşömenlerden birindeki ilk kelimenin şifresini çözdü ve bunun Yunanca “mor” anlamına gelen kelime olduğu ortaya çıktı.
Napoli II. Federico Üniversitesi’nden Federica Nicolardi, The Guardian gazetesine şunları söyledi: “Bu, Herculaneum papirolojisinde ve genel olarak Yunan felsefesinde bir devrimin başlangıcıdır. Antik Roma döneminden bize ulaşan tek kütüphanedir.“