Soğanın çok bilinmeyen 12 müthiş faydası
Günlük hayatımızda birçok kişinin severek tükettiği soğan, genellikle faydaları bilinmeden sırf lezzeti için yeniliyor. Bazen yemekte bazen salata da bazen ise sade olarak tüketilen soğanın faydalarını duyanlar, soğanı daha da iştahlı yiyor. İşte, soğanın çok bilinmeyen 12 faydası.
1- BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİYOR
Soğan vücut direncini artırma özelliğiyle biliniyor. Farklı bir ülkeye seyahat ettiğinizdeki oradaki mikroplara karşı dirençli olmak için o ülkede yetişen soğanı tüketmelisiniz. Böylelikle hastalık kapmaz ve tatilinizi de zehir etmeden keyifle geçirirsiniz.
2- KALP DOSTU
Tam bir kalp dostu olan soğanın kanı temizleme özelliği vardır. Bu sebeple kalp damarlarının tıkanmasına neden olan engelleri ortadan kaldırır, kalp hastalıklarından kişiyi korur.
3- DOÄžAL ANTÄ°BÄ°YOTÄ°KÂ
Bileşiminde C, A ve B vitaminleri bulunan soğan; fosfor, iyot, kükürt, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineralleri yönünden en zengin besinlerden biri. Vücut direncinizi artırır, hasta olmaktan size korur. Bu da yetmezmiş gibi özellikle sindirim siteminde , daha çok bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyonlara birebirdir. Ağrı kesici özelliği olmasını da yanında cabası.
4- KANSER SAVARÂ
Ölümle sonuçlanabilen, en tehlikeli ve en zor tedavi sürecine sahip hastalık olan kansere yakalanma riski her canlıda var. Önemli olan önlemini önceden almak. Öyleyse bol bol soğan tüketeceksiniz. Zira bilimsel araştırmalar böyle diyor. Çünkü kansere sebep olan serbest radikallerin baş düşmanı olarak soğan gösteriliyor. Özellikle kolon kanseri riskini ciddi anlamda azaltır.
5- ARI SOKMASINA Ä°YÄ° GELÄ°R
Enfeksiyonların, yaraların çabuk iyileşmesini sağlayan soğan suyunun tedavi edici özelliği vardır. Bu sebeple böcek ısırmaları, yaralanmalarda o bölgeye soğan suyu uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde arı sokmasında soğan bölgedeki acı ve yanma hissini hemen alacak ve size rahatlatacaktır.
6- SOÄžUK ALGINLIÄžININ BÄ°RÄ°NCÄ° Ä°LACIÂ
SoÄŸuk havalarda çok sık hastalanıyorsanız doktorunuz reçetenize ‘günde bolca soÄŸan tüketmelisiniz’ yazacağı kesin. Nezle, grip, öksürük dışında astım ve bronÅŸite de iyi gelir. Balgam söktürücü özelliÄŸi de vardır. SoÄŸanı lapa halde göğsünüze sürüp yattığınızda sabah daha rahat uyunacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ayrıca akciğerlerdeki bronşları genişleten soğan sigara içenler için de bir akciğer temizleyicisi görevi görür.
7- 10 KM ÖTEDEN IŞILDAYAN SAÇLARIN SIRRI
Kılcal damarları genişleten soğan cildin kanlanmasını sağlar ve selülit, ciltte görülen yaşlanma belirtileri ve kırışıklıklar gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı şey sağlıklı, parlak saçlar için de geçerli.
Yapmanız gereken ise basit; Ayda iki kere saçınızı soğan suyu ile yıkamanız yeterli.
8- AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN BİREBİR
Soğan ağız ve diş sağlığı için de birebir. Tavsiyemiz soğanı aynı sakız gibi üç dakika boyunca ağzınızda çiğnemeniz. Çünkü böylelikle ağız içindeki tüm zararlı bakterileri öldürmüş ve dişlerinize zarar vermelerini önlemiş olacaksınız.
9- KEMÄ°K ERÄ°MESÄ° SÄ°ZÄ° KORKUTMASINÂ
Yaşlılık döneminde zayıflayan kemiklerin çözümü belli. Kemik erimesi, kemiklerin görevini yapamaması, en küçük düşmede kırılan kol ve bacaklar gibi sorunları gençlik döneminizde düzenli tükettiğiniz soğanla kemik erimesinin üstesinden gelebilirsiniz.
10- ÅžEKER, KOLESTROL NEDÄ°R BÄ°LMEZSÄ°NÄ°Z!
Soğan, kandaki insülin seviyesini sağlıklı bir seviyede tutarak şeker hastalığının hasarlarından vücudu koruyor. Çiğ soğan tüketmek ayrıca kötü kolesterolün sağlıklı seviyede kalmasını sağlarken iyi kolesterolün seviyesini de olması gerektiği seviyede tutar.
11- ROMATÄ°ZMAYA SON!Â
Özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın. Faydasına inanamayacaksınız!
12- Ä°DRAR SÖKTÃœRÃœCÃœÂ
Soğanı idrar ve ödem söktürücü bitkisel kür olarak da kullanabilirsiniz. Böylelikle vücuttaki toksinlerden kolayca kurtulmanızı sağlar. Bunun yanı sıra soğan böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek taşları ve kumlarını dökmenize yardımcı olur, hatta yeniden oluşmalarını önler.