Haber

Lavrov’dan “Montrö” açıklaması

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamada, savaÅŸ gemilerinin Karadeniz’e giriÅŸ kurallarınının Pentagon tarafından deÄŸiÅŸtirilemeyeceÄŸini belirterek yaptığı görüşmelerde Türk meslektaÅŸlarının kendisine ‘Montrö SözleÅŸmesi’nin mirasının emanetçileri’ olarak bu sözleÅŸmenin hükümlerine baÄŸlı kalacaklarını dile getirdiÄŸini belirtti.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov düzenlediÄŸi basın toplantısında, Pentagon’un Türk yetkililerden Karadeniz’e savaÅŸ gemilerinin giriÅŸi için kuralların deÄŸiÅŸtirilmesi hususunda herhangi bir taviz alamayacağını dile getirdi.

New York’taki BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) binasında basın toplantısı düzenleyen Lavrov, AA muhabirinin, “ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Montrö SözleÅŸmesi’nin ilgili maddesini uygulama kararına deÄŸinerek, Türkiye ile çatışmadan uzaklaÅŸmak için birlikte çalışabileceÄŸine iÅŸaret etti. Bu yoÄŸunlukla Montrö SözleÅŸmesi’nin feshi olarak yorumlandı. Sizin bu konuda görüşleriniz nedir?” sorusunu yanıtladı.

Söz konusu soruya verdiği yanıtta Lavrov şu sözleri kaydetti:

“Türk meslektaÅŸlarımız bize defalarca Montrö SözleÅŸmesi’nin mirasının emanetçileri olarak bu sözleÅŸmenin hükümlerine sıkı sıkıya baÄŸlı kalacaklarını söylediler. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin iÅŸinin başına döndü, muhtemelen ÅŸu anda bu kadar aktif olmalarının nedeni de bu. Hayır, baÅŸarılı olacaklarını sanmıyorum.”

Pentagon temsilcilerinin ‘savaÅŸ koÅŸullarında kıyısı olmayan ülkelerden gelen savaÅŸ gemilerinin Karadeniz’e giremediÄŸi mevcut ÅŸartlara göre Türkiye’den boÄŸazlar düzenlemesini yumuÅŸatılmasını isteyeceklerini’ öngören Lavrov, ancak Washington’un bu yöndeki giriÅŸiminin somut sonuçlara yol açacağından şüphelerini dile getirdi.

Daha önce Amerika BirleÅŸik Devletleri Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, ABD’nin Karadeniz’de seyrüsefer konusunda Türkiye ile birlikte çalışma niyetinde olduÄŸunu söylemiÅŸti. Wallander, bölgede Karadeniz’in ticari deniz taşımacılığına tamamen açık olacağı elveriÅŸli bir ortamın saÄŸlanması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.