Tual
TUAL adını almadan önceki dönem :
Ä°lk Ege Ãœniversitesi grubu olarak bir araya gelen grup, üniversite dışında ORBÄ°TAL adıyla konserler vermeye baÅŸladı. O zamanlar ORBÄ°TAL, MEB ajans ile çalışıyor ve sık sık Ä°zmir’de konserler ile adını duyuruyordu. Hatta o zamanlar Klips ve Onlar grubu Eurovizyon’da o ana kadar ki Türkiye’nin en iyi sonucunu alıp, yurda dönmüştü. Hemen bir turne yapılmasına karar verilmiÅŸti. O zaman , birlikte turneye çıkılacak grup olarak ORBÄ°TAL seçilmiÅŸti. (Klips ve Onlar grubunda, Melih Kibar, Candan Erçetin, Aykut Gürel, Sevingül Bahadır, Gür Akad vb daha adları piyasada yeni yeni duyulan müzisyenler yer alıyordu. Turnede ORBÄ°TAL, KLÄ°PS ve ONLAR dışında KOMEDÄ° DANS ÜÇLÃœSÜ’de yer alıyordu. Bodrum kale , Edremit Akçay, ÇeÅŸme Altınyunus gib yerlerde konserlerle devam etti.)
Grup İzmir Urla Kalabak’ta bir evde kalıyordu. Orası bir zaman sonra müzisyenlerin buluştuğu bir merkez haline gelmişti. Hatta sonrada kaybettiğimiz inanılmaz davulcu Ersin’ de oraya gelen giden müzüsyenler arasındaydı., Müzik çalışmalarını sürdürürken, grup elemanları okullarına da devam ediyordu. Bir dönem İzmir Üçyol da kurulan Hürriyet çadırında çalıştılar. O zamanlar grupta daha sonra yer almayan, gitarist Zafer Şenkal’da vardı.
Daha sonra grup elemanları üniversitelerini bitirdi ve kimisi askerliğe, kimisi mesleklerine döndü.
TUAL adını aldıktan sonraki dönem :
1994 yılında İskender TÜRSEN, Sezi ÇEŞİTLİ ve Göksel ÖNCAN tekrar bir araya gelip, çekirdek kadroyu kurup çalışmalarına başladılar. Sonradan gruba Mahmut PERŞEMBE ve Ertuğrul PERŞEMBE ‘nin de katılması ile çalışmalarını hızlandırdılar. O zamanlar İzmir Gıda Çarşısı’nda Ertuğrul PERŞEMBE’nin nakliyat ambarının altını stüdyo halini getirmişler ve ilk kayıtlarına başlamışlardı. Artık solist Sezi, Basgitarda İskender, davulda Göksel, akustik gitarda Mahmut ve Elektro gitarda Ertuğrul olarak grup oluşmuştu.
Yaptıkları çalışmaları düzgün bir kayıt haline getirmek için Barış Manço’nun grubu Kurtalan Ekspres’in klavyecisi Ömür Gidel’e başvurdular. O çalışmalara Ömür Gidel’de klavyeleri ile katıldı. Daha sonra Ömür Gidel’in Kurtalan Ekspres’ten arkadaşı Ahmet Güvenç’in İstanbul’daki stüdyosuna gidilip, kayıt yapılmasına karar verildi.
İstanbul’da kayıtlar sırasında RAKS firmasının bu işle ilgilenmesi sonucunda: Bu kayıtları albüm haline getirmesi teklifi geldi. Bu kayıtlar tamamen canlı ve hücum kayıt şeklinde yapılmıştı.. O dönemde çıkış parçası Tual diye bir şarkıydı. Bu şarkı yapımcı tarafından grup ismi olsun diye önerildi. Ve grup 1997 tarihinde TUAL ismiyle ve kendi adını taşıyan Tual albümü ile RAKS firmasından piyasaya sürüldü. Tarz olarak Rock ağırlıklı bir albümdü ve arasında caz motifleri de gizliydi. TUAL grubunu daha sonraları yaptıkları albümlerde Rockerlar tarafından çok eleştirilme nedeni bu ilk çıkışlarının Rock olması nedeniyledir. Çünkü o zamanlar Rock yapanların albüm yapma şansları yoktu. Belki bu albüm Türk müzik piyasasında çıkarılmış Rock albümlerin ilklerindendi.
Albüm ticari başarısı yanında müzikal olarak da çok beğenildi. RAKS ile fazla sürmeyen beraberlik grubun kendi yolunu çizme fikri ile bitti. Bu albümün promosyon çalışmaları yaklaşık 15 gün sürmüştür.
Daha sonra İzmir’e dönen grup 1999 yılında Ömür Gidel’in stüdyosunda ikinci albüm için stüdyo kayıtlarını yapmış ama bu kayıtlar hiçbir zaman albüm halinde piyasaya çıkmamıştır. Bu ikinci stüdyo çalışmalarında gruptan Mahmut PERŞEMBE ve Ertuğrul PERŞEMBE ayrılmış, yerine eskiden beraber çalıştıkları Orhan AVCI girmişti.
Bu sırada ilginç bir tesadüf oldu. İskender TÜRSEN ve Orhan AVCI gittikleri bir tatil köyünde Rafet El Roman ile karşılaşmışlar, ve bu çalışmalarını dinlettiklerinde Rafet El Roman‘dan albüm teklifi almışlardı. Bu RER müzik adıyla Rafet El Roman’ın ilk prodüksiyon denemesiydi. 2001 yılında PENCERE adıyla ikinci albüm çıktı. Bu albümde solist Sezi ÇEŞİTLİ, bas gitarda İskender TÜRSEN, gitarlarda Orhan AVCI, klavyelerde Can SANIBELLİ yer aldı. Türk Müzik tarihinde aynı şarkıya iki klip çekilip aynı anda oynayan ilk şarkı olma özelliğine de sahip olan albüm, doğal olarak mahkeme salonlarına taşındı. Bu albümün promosyon çalışması da ilk albümden farklı olmayarak 15 gün sürmüştür. Mahkeme, davalar, şarkı çalınması gibi olaylar bu albümde de grubun doğru dürüst promosyon çalışması yapamamasına yol açsa da PENCERE şarkısı radyolarda en çok çalanlar listesinden hiç inmedi. PENCERE üzerinden 4 yıl geçtiği halde hala radyolarda sıklıkla çalmakta. Bu olaylar sonrası yeniden İzmir’e dönen grup müzik çalışmalarına devam etmeme kararı aldı.
2005 yılında Mustafa ve Kemal Kekeva kardeşlerin sahibi olduğu Yaşar Kekeva şirketi ile üçüncü albüm anlaşması yaptıklarında, grup sadece iki kişi kalmıştı. Sezi ÇEŞİTLİ ve İskender TÜRSEN. Halen iki kişi olarak devam eden grup, konserlere beraber çalıştıkları 3 kişi ile birlikte beş kişi çıkmaktadırlar. Bu albümde, TİRYAKİNİM şarkısı ile çıkış alan grup, ULAN ve DELİRİYORUM adı altında iki kliple daha yoluna devam etti. Son olarak 4. klibi KASIM şarkısına çektiler.